Vés al contingut
Sinergia Social

Fundacions compromeses amb la comunitat en espais singulars

Sinergia Social

L’any 1987, als inicis de l’Associació Estrep (Fundadora de Fundació Mercè Fontanilles), en una masia “cedida” al Pirineu lleidatà i atenent residents amb drogodependència, es va realitzar una inversió d’adaptació dels espais. Un cop feta, es va haver d’abandonar la casa a requeriment de la propietat, perdent tota la inversió. És clar doncs que a la inversió li cal estabilitat, i un règim jurídic que la faciliti, per a realitzar serveis comunitaris d’interès general.

L’any 1990, amb la lliçó apresa i gràcies al suport de la Mercè Fontanilles, es va poder substituir aquell primer espai per una altra al Bages en règim de propietat, destinant-lo, amb les reformes necessàries, al mateix àmbit de drogodependències. Així mateix, es constitueix la Fundació Mercè Fontanilles, per a la seva afectació permanent a l’interès general, evitant l’interès particular d’altres formes jurídiques. Des de l’any 1996, la finca acull infants derivats per la Generalitat de forma estable, formant part de la xarxa pública de serveis socials.

Sinergia Social

Des d’aleshores, la majoria dels serveis es gestionen per fundacions en espais singulars i amb continuïtat, en el marc de la concertació pública, responent a diferents necessitats socials: 

Com a mostra, la mateixa Fundació Mercè Fontanilles, l’any 1998, rehabilita una torre al Vallès, comptant amb un lloguer estable, concertant places d’urgències per a infants i adolescents derivats per la Generalitat que, més endavant, es transformaria en un CRAE. 

Posteriorment, la Fundació Ciutat i Valors, a Barcelona, mercès a diverses ajudes, construeix una Llar residència de salut mental i 2 habitatges de suport, concertant també les places.

I en una línia d’apropament a l’entorn municipal lleidatà i davant l’envelliment poblacional, la Fundació Persona i Valors mostra el seu compromís, no només gestionant la residència municipal de gent gran “Pare Pacífic”, sinó reformant com a residència una casa cedida per la Fundació Casal Amic pendent de construir-la també en un sòl públic cedit a llarg termini. 

A partir de 2017, s’hi sumen les finques singulars multiservei a rehabilitar, recuperant valors socials, arquitectònics, històrics, ambientals i paisatgístics (Mas Social Ambiental- MAS), facilitant l’apropament dels serveis socials a la comunitat, amb activitats complementàries.

En aquest sentit, destacar Ocells Perduts de la Fundació Oscobe, incidint en l’entorn gironí amb actuacions de serveis socials i formació, també amb una residència per a persones grans en construcció, complementades amb activitats de lleure, agricultura i jardineria. 


Avui, a maig de 2024, mercès a aquesta estabilitat, les fundacions poden seguir atenent les necessitats socials emergents i oferir suport a la població i a les persones en risc social, en cooperació amb les administracions públiques i les entitats d’iniciativa social que, també amb projectes compartits, fan palès aquest compromís permanent amb la comunitat.

Amb agraïment al conjunt de fundacions,

 

Pere Molins i Garcia

Gerència de “Sinergia Social”:  Associació Coordinadora d’Entitats per l’Interès General